‘Achter elke voordeur een ander verhaal’

Hedwig Te Plate uit Beltrum werkt als helpende plus in de thuiszorg regio Berkelland. “Werken in de thuiszorg betekent dat je veel verschillende mensen ziet en spreekt. De waardering die ik krijg, is het mooiste aan mijn werk.”

(op de foto een collega van Hedwig aan het werk)

Werken in de thuiszorg

“Ik werk sinds 2006 bij Careaz. Ik heb eerst twee en half jaar in de huishouding gewerkt. Maar het begon toch te kriebelen: ik zag andere collega’s binnenkomen en wilde ook in de zorg werken.” Na een periode op school kon Hedwig in 2010 aan de slag als helpende plus in Borculo. “Twee ochtenden doe ik ondersteuning thuis, en daarnaast lever ik thuiszorg aan cliënten, zoals het aantrekken van steunkousen, douchen en het aanreiken van medicijnen. Juist die verschillende werkzaamheden maken het werk afwisselend.”

Waardering voor mijn werk

“Het mooiste aan mijn werk is de waardering van de mensen”, vertelt Hedwig. “Dat je binnenkomt en hoort: wat fijn dat je er bent! Je komt vaak en lang bij mensen over de vloer, dat proberen we altijd zo te regelen. Dat is fijn en er vallen je eerder dingen op. Je kunt ook sneller inschatten of iets serieus is of niet.”

Plat proaten, dat helpt vaak

Hedwig: “Het werken in de thuiszorg ervaar ik als rustiger dan op een woonzorgcentrum. Heb je een half uur voor een cliënt, dan kun je die tijd ook echt nemen. Ben je eerder klaar, dan kun je bijvoorbeeld nog koffie drinken. Je komt elke keer weer achter een andere voordeur en elk verhaal is anders. Wat ik mooi vind, is dat iemand na lange tijd iets van je aanneemt of accepteert. En plat proaten, dat helpt vaak ook.”

Terug naar overzicht