Careaz over de zorg van morgen

Het aantal ouderen in Nederland neemt toe en mensen worden steeds ouder. Daardoor neemt de zorgvraag toe en wordt de zorg complexer. Het aantal mensen dat in de zorg werkt stijgt niet mee met het aantal mensen dat zorg nodig heeft. Er werken op dit moment 470.000 mensen in de verpleging, verzorging en thuiszorg. De komende 15 jaar gaat 30% van de zorgprofessionals met pensioen. De zorg moet daarom anders worden georganiseerd, net zoals dat al vaker is gedaan, want de ontwikkeling in de ouderenzorg staat door de maatschappelijke veranderingen nooit stil. Door anders te gaan werken, stimuleren we tegelijkertijd ouderen zelfstandigheid te behouden of terug te krijgen. Dat geeft zelfvertrouwen.

Hoe gaan we anders werken in de wijk?

Om mensen zo lang mogelijk hun eigen leven te laten leiden, werkt onze thuiszorg volgens deze drie uitgangspunten:

  • we nemen niet over wat de cliënt zelf kan doen,
  • we helpen te (her)leren wat de cliënt zelf niet meer kan,
  • we zoeken samen met de cliënt en hun naasten naar een oplossing voor wat overblijft.

Als thuiszorgmedewerker focus jij je op de zorgtaken die overblijven. Cliënten krijgen van ons alleen ondersteuning die écht nodig is. We werken hierbij nauw samen met andere zorgprofessionals en zetten, waar nodig, hulpmiddelen, zorgtechnologie en andere innovaties in.

Hoe gaan we anders werken op een woonlocatie?

Als het niet meer lukt om verantwoord te blijven wonen, dan is verhuizen naar een veilige woonomgeving de volgende stap. Op een woonlocatie van Careaz werken we vanuit de volgende drie uitgangspunten:

  • bewoners en mantelzorgers betrekken ons in hun leven (in plaats van andersom),
  • we zijn te gast in de woonomgeving van de bewoners,
  • we nemen niet over wat bewoners of mantelzorgers zelf kunnen.

We streven ernaar om de leefwijze zoals iemand gewend was te behouden. Dus geen gesloten deuren als dit niet noodzakelijk is of niet meer standaard tussen de middag warm eten, als ze gewend zijn om dit ’s avonds te doen. Maar het betekent bijvoorbeeld ook: zelf of door naasten een afspraak voor de kapper maken, hulpmiddelen, zoals een rolstoel, zelf schoonmaken en lichte zorghandelingen zelf blijven doen. Als zorgmedewerker van een woonlocatie focus jij je op de zorgtaken die overblijven.

Kwaliteit van leven en werken blijft behouden

De zorg op deze nieuwe manier organiseren, levert ook wat op. Ondanks hun beperkingen behouden of herwinnen ouderen zelfvertrouwen en ervaren kwaliteit van leven, omdat zij zo lang mogelijk zelfredzaam zijn. Daarnaast kan jij meer mensen de benodigde ondersteuning blijven geven en jouw waardevolle werk met voldoening blijven doen. De zorg voor hen die niet zonder kunnen, blijft op deze manier beschikbaar en betaalbaar. Nu en in de toekomst.

Het is voor iedereen wennen

Of we willen of niet, we gaan met elkaar anders naar zorg en ondersteuning kijken en dat is wennen voor iedereen. Voor ouderen en mantelzorgers, omdat zij tot nu toe gewend zijn dat de inzet van de thuiszorg of wonen op een zorglocatie betekent dat veel van hen wordt overgenomen. En voor jou als medewerker, omdat je (wellicht) een nieuwe manier van werken moeten aanleren. Die verandering vraagt van ons allemaal aandacht en goede communicatie. Bij Careaz werken we met het Programma Ouderenzorg van de Toekomst, waar we jou ondersteunen bij deze noodzakelijke verandering. We gaan het samen doen!

Past deze nieuwe manier van werken bij jou?

Bekijk dan onze vacatures. Ook als je op zoek bent naar een bijbaan of vakantiebaan. Staat er op dit moment geen geschikte vacature voor jou bij? Stuur dan een open sollicitatie. Of neem gerust eens contact op met onze HR-servicedesk voor een gesprek over jouw ambities en mogelijkheden. We denken graag met je mee!