Meer rust in roosters thuiszorgmedewerkers door lange(re) diensten en minder opkomstmomenten

Van oudsher kenmerkt de thuiszorg zich door korte diensten. Dit komt voornamelijk omdat cliënten graag zorg in de ochtend of avond ontvangen. Hierdoor ontstaan piekmomenten waarbij veel medewerkers nodig zijn. Het resultaat? Korte diensten, versnipperd over meerdere dagen of dagdelen. Medewerkers moeten daardoor meerdere diensten op verschillende dagen draaien om aan hun contracturen te komen, wat niet altijd goed te combineren is met hun privéleven.

Careaz is daarom gestart met het anders organiseren van de thuiszorg waarbij de medewerker centraal staat en heeft daarbij de ondersteuning gekregen van het bureau Het Potentieel Pakken. Samen hebben we onderzocht hoe we de thuiszorg slimmer kunnen inrichten met als doel om medewerkers zo prettig en efficiënt mogelijk te laten werken. Daarbij lag de focus op het aanbieden van passende contracten en het realiseren van gezonde roosters.

Van zorgpiek naar zorggolf

‘Een van de uitkomsten is dat we zijn gestart met een nieuwe manier van roosteren door de cliëntenzorg in bloktijden te plannen in plaats van vaste tijden’, vertelt Geertje van Lindenberg, Clustermanager Zorg Thuis. ‘We komen bijvoorbeeld niet meer precies om 8.00 uur voor de ochtendzorg, maar tussen 7.00 en 9.00 uur. We zijn eigenlijk van een zorgpiek naar een zorggolf gegaan. Deze benadering zorgt voor langere, minder onderbroken diensten, waardoor er meer rust in de roosters van onze thuiszorgmedewerkers ontstaat. Dit draagt bij aan een betere werk-privébalans, doordat medewerkers hun 24-urige werkweek niet meer over vijf dagen hoeven te spreiden, maar in drie volledige werkdagen kunnen uitvoeren.

De aanpak

Hoewel het eenvoudig klinkt, vraagt de verandering naar langere diensten in de thuiszorg om een goede voorbereiding en afstemming met planners, medewerkers en cliënten. Geertje: ‘Het is een kwestie van omdenken en flexibiliteit. Het traject zijn we dan ook gestart met een dialoogsessie waarin het zorgteam hun wensen en (on)mogelijkheden rondom de planning van de cliëntenzorg en werkdiensten besprak. Vervolgens namen we, samen met de teams, de roosters onder de loep in een roostersessie. Op basis van data en feiten werden knelpunten in de huidige routes geïdentificeerd. Zo bleek dat bepaalde routes te kort waren waardoor medewerkers onnodig veel reistijd hadden. Samen met de medewerkers zijn praktische vervolgstappen afgesproken, waaronder het realiseren van langere routes. Met positieve resultaten: een team in Lichtenvoorde heeft nu 8 diensten per week minder.

‘Medewerkers zijn tevreden en enthousiast’, vertelt Yvonne Bredie, Coördinator Capaciteit. ‘Maar we blijven leren en kijken naar wat goed gaat en waar teams tegenaan lopen. Zo zorgen we continu voor betering.’

Meer verhalen

  • 'Bewoners hebben het hart op de tong'

    Vera Stoltenberg, Woonondersteuner

  • ‘Dat betekent dat ze naar de toekomst kijken.’

    Mark Smit, GZ-psycholoog